Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο 1,3 δισ. τον χρόνο το κόστος για τη 13η σύνταξη που προτείνει το ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης: Είναι μαφία

Στο 1,3 δισ. τον χρόνο το κόστος για τη 13η σύνταξη που προτείνει το ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης: Είναι μαφία
«Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η Ν.Δ. να είναι Αντιπολίτευση, δεν υπάρχει συνεργασία»
Σχετικά Άρθρα
Με 72 ώρες καθυστέρηση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πόσο κάνει η 13η σύνταξη που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Χθες 13/7 στη μία το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, έχοντας μαζί του τον αναπληρωτή υπουργό και στέλεχος του κινήματος, τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Παύλο Χρηστίδη και τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Τσουκαλά.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης στην αρχική του τοποθέτηση είπε: «Όπως είδατε και στην αντιπαράθεση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή για τα θέματα της ακρίβειας, σιγά - σιγά εξελίσσεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους πολίτες, διότι τα εισοδήματά τους αυξάνονται δυσανάλογα σε σχέση με την ακρίβεια».
Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του κ. Δημητριάδη.

Δεν θυμίζει πολιτική αλλά μαφία και υπόκοσμο

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Η έκφραση “έφαγα τη σφαίρα που θα πήγαινε στο αφεντικό” δεν θυμίζει πολιτική. Θυμίζει μαφία, συμμορία, υπόκοσμο.
Όταν, λοιπόν, αυτός ο υπόκοσμος μου επιτίθεται, για μένα είναι παράσημο.
Είναι παράσημο για την πολιτική μου διαδρομή, διότι δεν είχα και δεν έχω σχέση με αυτού του τύπου την πολιτική, που για μένα δεν είναι πολιτική, είναι υπόκοσμος».

Πόσο κάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη 13η σύνταξη

Το κόστος των μέτρων για την καταβολή της 13ης σύνταξης ανέλαβε να αναλύσει το έμπειρο στέλεχος Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος, να σημειωθεί, μας δυσκόλεψε εν μέρει, διότι απαιτήθηκαν και διευκρινιστικές ερωτήσεις για να το προσδιορίσουμε.
Είπε ο κ. Κουτρουμάνης για το κομμάτι που αφορά τη 13η σύνταξη: «Και λέμε τον πρώτο χρόνο ότι θα κοστίσει 420 εκατομμύρια για να δώσουμε τη μισή 13η. Πώς βγαίνει αυτό; 540 είναι αυτά που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για τα 300 ευρώ που θα δώσει τον Νοέμβρη. 540 και 420, 960 εκατ. Άρα είναι το μισό ή όχι;
Πάμε στη δεύτερη δόση. Η δεύτερη δόση έχουμε πει ότι είναι 840 επιπλέον. 840 και 420 που είναι από την πρώτη δόση και 540, 1,8 δισ. ακριβώς. Αυτό δεν επιδέχεται κάποια αμφισβήτηση. Μπορεί να λέμε ότι εμείς δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε κάτι άλλο, ναι, αλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα».

Στο 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος της 13ης σύνταξης

Η δημοσιογραφική επιμονή να κατανοήσουμε το κόστος, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε: «Λοιπόν, εμείς μιλάμε μόνο για τις κύριες συντάξεις.
Δεν μιλάμε ούτε για τις επικουρικές που είναι 3,8 δισ., ούτε για τα μετοχικά που είναι άλλα 3 περίπου δισ.
Λέμε για τη δαπάνη για κύρια σύνταξη, για να συνεννοούμαστε.
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι πρέπει να προστεθεί μέσα σε 1 τριετία ένα ποσό 1,8 δισ. για τη 13η και, αφού αφαιρέσουμε τα 540 που ήδη δίνονται στα πλαίσια των 300 ευρώ, είναι περίπου στα 1,3-1,25 δισ.
Αυτό είναι η δαπάνη στην ολοκλήρωση της καταβολής της 13ης σύνταξης
».
Η μηνιαία επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία θα ανέλθει σε 108,33 εκατ. ευρώ.
Έτσι, το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 2,9 δισ. με βάση την ετήσια κρατική δαπάνη που ανέρχεται σε 35,5 δισ. ευρώ, όταν στην εποχή των Μνημονίων είχε υποχωρήσει στα 24,5 δισ. ευρώ.

Στον «πάγο» η κυβερνητική συνεργασία

Πάντως, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε για πιθανή κυβερνητική συνεργασία, σημείωσε:
«Το ΠΑΣΟΚ ζητά εντολή από τους πολίτες για να σχηματίσει κυβέρνηση πολιτικής αλλαγής, που σημαίνει η Νέα Δημοκρατία να πάει στην αντιπολίτευση.
Αυτό ζητάμε, αυτό επιδιώκουμε, για να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία παρουσιάζουμε κατά καιρούς και τα οποία πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά και κρίσιμα για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.
Όλους θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός τη μέρα των εθνικών εκλογών».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης